Η κινηματογραφική μας βιομηχανία δεν είναι δομημένη για να τροφοδοτεί καλλιτέχνες, Nollywood star-Sam Dede

Από Τον Davies Iheamnachor-Port Harcourt
Το αστέρι του Nollywood και λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών και κινηματογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Port Harcourt, Δρ Sam Dede, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η δημιουργική βιομηχανία του έθνους δεν είναι καλά δομημένη για να βάλει φαγητό στο τραπέζι των επαγγελματιών.

Αυτό ήταν ως δικηγόροι ψυχαγωγίας, μπαρ. Rockson Akpotiri Igelige, κάλεσε την ανάγκη για την κυβέρνηση να δώσει προσοχή στην εφαρμογή του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων για να επιτρέψει στους δημιουργούς τέχνης οφέλη από τα έργα τους.

Ο Dede, ο οποίος είναι ειδικός στην παραγωγή ταινιών και τηλεόρασης, ενεργώντας φωνή και ομιλία στο Τμήμα Τέχνης, δήλωσε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας για να ωφελήσει όλο το άτομο που συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής.

 

Μιλώντας σε ένα-πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μιας ημέρας νομική προοπτική για τη διαχείριση της δημιουργικής βιομηχανίας σε μαθητές Θεατρικής Τέχνης στο Uniport, από τον Barr. Rockson Akpotiri Igelige, Dede, επέμεινε ότι θα πρέπει να γίνουν διατάξεις σχετικά με το πώς τα άλλα μέλη του πληρώματος που συμμετέχουν στην παραγωγή ταινιών θα επωφεληθούν από την πνευματική συμβολή τους σε κάθε έργο.

Είπε: “Νομίζω ότι γνωρίζετε ότι η δημιουργική βιομηχανία στη Νιγηρία εξακολουθεί να μην είναι πιθανώς δομή με τέτοιο τρόπο ώστε να βάζει χρήματα στην τσέπη των επαγγελματιών και για αυτό μιλάμε εδώ και πολλά χρόνια.

“Πρέπει να καθίσουμε και να δούμε το μοντέλο για να επαναπροσδιορίσουμε το σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε οι ασκούμενοι, τα μέλη του πληρώματος που κοιτάζουμε και αγνοούμε, να ξεκινήσουν κάτι λογικό από ένα κινηματογραφικό έργο.

“Επειδή οι παραγωγοί ταινιών κατέχουν το δικαίωμα για τη ζωή. Και οι άνθρωποι που βάζουν τα κεφάλια μαζί, οι πνευματικές τους ιδιότητες που κάνουν την ταινία να ζωντανεύει μόνο να πάει στο σπίτι, δεν πρέπει να είναι έτσι.

“Ας βρούμε έναν τρόπο που οι άνθρωποι επωφελούνται από τα έργα τους. Πρέπει να αναγνωριστούν σωστά και οι ασκούμενοι πρέπει να αναδιαρθρώσουν τη σχέση τους, έτσι ώστε κάθε εργασία που μετράτε για εσάς στην επόμενη εργασία.”

Ωστόσο, Barr. Ο Igelige δήλωσε ότι η κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην οικονομία του έθνους, καλώντας την κυβέρνηση να επενδύσει στην ψυχαγωγία.

Είπε: “είναι πέρα από τους παραγωγούς της Νιγηρίας, μιλάμε για την κυβέρνηση. Η ενθάρρυνση πρέπει να προέρχεται από την κυβέρνηση, όπως η Επιτροπή πνευματικών δικαιωμάτων της Νιγηρίας που είναι ο ρυθμιστικός φορέας, ο οποίος υποτίθεται ότι κάνει την αστυνόμευση της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, υπολειτουργεί.

“Και υπάρχουν πολλές διεθνείς πραγματείες που δεν έχουμε εξημερώσει όταν πρόκειται για διεθνή ιδιοκτησία, όπως αυτή του εμπορικού σήματος, εκτός από εκείνη του δικαιώματος αντιγραφής που υπογράφουμε.

“Επίσης, ο νόμος επίσης, η Νιγηρία αντιγράφει το σωστό νόμο, η γη μας είναι ενώπιον της Γερουσίας, εργάζονται σε αυτό τώρα. Πρέπει να το ενημερώσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο με αυτό που συμβαίνει στον κόσμο. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι εκτός από το πετρέλαιο, το πετρέλαιο θα στεγνώσει, αλλά η δημιουργικότητα δεν θα στεγνώσει, το πετρέλαιο θα έρθει και θα πάει, αλλά η δημιουργικότητα δεν θα πάει.

“Αλλά η κυβέρνηση έχει δείξει κάποια σοβαρότητα απέναντι στη βιομηχανία; Έτσι, η κυβέρνηση πρέπει να βγει σαφής σε θέματα που σχετίζονται με την ψυχαγωγία. Πρέπει να το διαμορφώσουμε πολύ καλά, γιατί αυτή είναι η μόνη πτυχή του live μας που μας δίνει καλό όνομα: Μουσική Νιγηρίας, ταινία Νιγηρίας.”

Αφήστε μια απάντηση